2011. október 18., kedd

Miről árulkodnak a betűid?


A grafológiai vizsgálatok egyik tárgya a betűk jelentéstartalmának vizsgálata. A különböző szakkönyvek különféle tulajdonságokkal kötik össze a betűket, azonban ezek lényege többnyire egyezik. Az alábbiakban a legfontosabb betűkkel és azok leggyakrabban hangoztatott jelentésével ismerkedhet meg az olvasó.
 
a
A munka betűje. A gyakorlati embert, és annak a munkához való viszonyát jeleníti meg, azaz Én és a Munka. Ha az ovál magassága kisebb, mint a törzsvonal, akkor nagy megterhelés számára a végzett tevékenység. Ha nagyobb, mint a törzsvonal, alulfoglalkoztatottságról beszélünk, vagyis nem elegendő számára az a munka, amit végez, mert többre is képes lenne. Ha az ovál és a törzsvonal eltávolodik egymástól, nem szereti a munkáját, illetve abban az esetben, ha a törzsvonal írásakor hurkot képez, szívesen csinálja, élmény számára a munkája.
 
b
A birtoklás betűje. Az anyagi javakkal való viszonyt mutatja, annak megszerzésére és megtartására irányul törekvéseket. Ebben az esetben az anyagi javak alatt nemcsak pénzt értünk, hanem tárgyakat, érzelmeket, információkat, embereket, stb. ha az írott „b” betű zárt ovállá módosul, írója erősen szeretné a megszerzett javait meg is tartani, ha nyitott, annak nyitási nagysága mutatja, hogy mennyit enged el magától írója.
 
d
A család betűje. A családon belül is az anya és az apa viszonyát mutatja. A törzsvonal és az ovál távolsága, illetve egybeírása utal a szülők közti viszonyra (legalábbis ahogy az írásminta írója érzi), ezentúl ha a törzsvonal távol áll az ováltól, akkor az a családtól (anya, apa, testvérek) való elszakadást jelezheti. Ezenfelül a „d” törzsvonalának hurkossága a szellemi kihívások igényéről is tájékoztatást ad.
 
e
A szellemi önértékelés, és a szeretet betűje. Azt mutatja meg, hogy írója tisztában van-e szellemi értékeivel, nem becsüli-e túl, vagy éppen alul önmagát ezen a területen. Ezenfelül szeretetigényünk érzékeny mutatója. Torzulásai esetleges negatív élményekre utalhatnak.
 
f
A férfiszerep mutatója mindkét nem esetében. A férfiaknál a férfiasságot, a nőknél az ehhez való viszonyulást mutatja. Ha férfi esetében több a huroktartalom (alsózónában plusz hurok képzése), írója számára fontos a férfiasság, és annak megélése. Ha nő esetében több a huroktartalom, a férfiak mentálisan és fizikálisan is fontos szerepet játszanak életében.
 
g
A szexualitás betűje. Jelzi írójának vágyait, törekvéseit, élménykészségét és azok megvalósulását. Az ovál az „én”, a hurok pedig a szeuális érzék és érték mutatója. A hurok mérete mutatja az igényt, a hurok képzése és vonalvezetése az élmény megvalósulását. Formája pedig az élmény milyenségéről ad visszajelzést.
 
gy
A párkapcsolat, az intim párkapcsolat betűje. A kettős betűben a „g” az író személy, míg az „y” a párja, partnere. E két betű egymáshoz viszonyított nagysága, távolsága, valamint kötöttségük, vagy éppen kötetlenségük árulja el a kapcsolat minőségét. Az oválok az érzelmi, a hurkok a szexuális együttlét fontosságát és igényét jelzik.
 
i
A legteljesebb Én, az író személy „érték-mértéke”, azaz a személy önértékelését mutatja. abban az esetben az „i” betűk jellemzően kisebbek a többi középzónás betűnél, írójuk alulértékeli önmagát, míg ellenkező esetben túlságosan is magabiztos lehet attól, hogy többnek gondolja magát, mint ami. Az „i” betű magasságának változatossága az önbizalom ingadozását jelképezi.
 
k
A kreativitás, a kivitelezés betűje. Megmutatja, hogy írója a munkavégzés területén a tervező, vagy inkább a kivitelező típushoz tartozik. A felsőzónás hurok az elmélet (tervezés) fontosságát jelzi, míg a középzónában elhelyezkedő hurok kialakításából a gyakorlati kivitelezésre következtethetünk.
 
l
Az ismeretek, a tudás betűje, amely szellemiségünket. Ismereteinket jelöli. Megmutatja, hogy van-e igényünk az ismeretek megszerzésére, és rendelkezünk-e élményekkel a szellemi szféra területén. Jelzi ismereteink szélességét, mélységét, biztonságát. Pedagógus betűnek is nevezik, mert útmutatást ad arról is, hogy írója képes-e a megszerzett tudás átadására. Utal arra is, hogy az elsajátított ismereteket a személy hogyan képes a hétköznapokban alkalmazni, kamatoztatni.
 
m
A szociabilitás, a társasági kapcsolatok mutatója. Abból, hogy írója árkádosan vagy füzéresen írja, következtethetünk a közösség felé való nyitottságára vagy az ettől való elzárkózásra. Az „m” első törzsvonala az „én”, a második a „te”, azaz a közvetlen társ, barát vagy partner, míg a harmadik törzsvonal a közösséget jelképezi. Attól függően, hogy melyik nagyobb, mutatja a közösséghez való viszonyulást, illetve azt, hogy mit, illetve kiket tartunk fontosabbnak életünkben.
 
o
Az „o” az „a” mellett másik én-kép betű. A teljességet, a mások számára érzékelhető Én-t jelképezi. Az önértékelés betűje, melyben minden érzetünk tükröződik. Az ovál magassága az Én értékelését, szélessége az Én-érzetet, esetleges sérült alakja, formája pedig a negatív élményeket mutatja. Harmónia-érzés esetén telt, pszichés sérülések előfordulásakor viszont formátlan, törött, horpadt vagy szöges lehet.
 
p
A női nemiség, a nőiesség betűje. Férfiak esetében az ehhez való viszonyt, nőknél saját nemük elfogadását jelenti. Ha plusz huroktartalom jelentkezik a betű írásakor, férfiaknál a fokozott szexuális igényre, míg a nőknél a nőiesség, illetve annak hangsúlyozására utal.
 
s
A szerzés betűje, mely az író személy anyagi javak megszerzése terén kialakított szokásait árulja el. Ha képzése során a betű felső részénél történő irányváltáskor keletkezik plusz hurok, „mentális élményt” is jelenthet számára az anyagi javak megszerzése. Ha a betű alsó részén ír plusz hurkot, a pénz megszerzése „fizikai” örömöt jelent írója számára.
 
sz
A munkatársi kapcsolatok betűje, amelyben az „s” betű az írás készítője, míg a „z” betű a munkatársat mutatja. Kettejük munkakapcsolatára következtethetünk az „sz” írásából, annak távolságára, illetve közelségére, valamint az egymáshoz való viszonyukra.
 
t
A vezetés betűje, melyben az áthúzóvonal helye és kialakítása alapján következtetünk írójának vezetési képességeire. Vizsgálatával a jegyzet külön foglalkozik, ezért itt csak annyit jegyzünk meg, hogy az áthúzóvonal magasságából az író személy dominancia igényére, a mások feletti „uralkodás” vágyára következtethetünk.
 
z
A harmónia betűje. Az író személy harmónia iránti igényét mutathatja meg, valamint azt, hogy képes-e ezt megteremteni önmaga és a külvilág között. Ha áthúzott a betű, a harmónia fontosságának megerősítéséről beszélhetünk, illetve túlbiztosító magatartásról. Ezenfelül az áthúzott „z” betű sok esetben a precizitás jele is.

További érdekességek és információk a grafológia világából a www.grafokontroll.hu weblapon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése