2011. május 3., kedd

Allergia

Az allergia manapság népbetegségnek számít. Sokan szenvednek ettől a vissza-visszatérő betegségtől, amelyre még napjainkban sincs egyértelmű és egyszerűen alkalmazható gyógymód. Ahhoz, hogy mi magunk is tudjunk tenni az allergia ellen, illetve képesek legyünk a tüneteket megelőzni vagy csökkenteni, meg kell ismerkednünk magával a betegséggel.
Az allergia tulajdonképpen az emberi szervezet megváltozott, túlérzékenységi reakciója, mely egy általában testidegen anyag pl. vegyszer, baktérium ismételt bevitele során alakul ki. Vagyis az immunrendszernek egy olyan kóros túlműködése, amikor a mindannyiunkat körülvevő, önmagukban békés anyagok ellen indul támadásba saját eszközeivel szervezetünk gyulladást kiváltva, panaszokat okozva. Ezek a panaszok a viszketés, duzzanat, vérbőség, esetleg fájdalom, illetve az adott szerv kóros működése. A hajlam igazoltan öröklődik az ilyen reakciókra, a panaszok azonban valamilyen külső erős inger hatására kezdenek megnyilvánulni.
A tudósok kimutatták, hogy az érzékennyé váláshoz idő kell, pontosabban ismételten kell találkozni az allergiát kiváltó anyaggal.  A túlérzékenység kialakulási ideje igen változó. Kialakulhat a második Maripen tabletta után a penicillin allergia, de lehet, hogy ötven tavaszon keresztül gondtalanul szívja be valaki az orrába, a tüdejébe a friss pollennel teli levegőt, míg az ötvenegyediken náthával, köhögéssel reagál rá.
Az allergiás betegségek döntő többsége azokon a "felületeken", szerveken (és nem -ben!) jelentkezik, amelyek a külvilággal kapcsolatban állnak. Egyértelműen ilyen terület a bőr. Szintén határfelületnek számítanak a légutak, a szem kötőhártyájával az orrnyálkahártyán, a gégén,a hörgőkön át a tüdőhólyagocskákig, valamint a bélcsatorna a száj nyálkahártyájától végig az egész bélrendszeren a vastagbélig, a végbélig. Az egész szervezetet érintő súlyos allergiás betegség az anafilaxiás reakció. (Ez az a kivétel, ami erősíti a szabályt.) Akkor jön létre, ha nagyfokú a túlérzékenység, és igen nagy mennyiségű allergénnel találkozik a szervezet. Vagy akkor, ha az allergén a határoló felületeken könnyedén át tud jutni. Ilyen helyzet alakulhat ki méhcsípés allergiában, illetve gyógyszer injekcióban való beadása esetén,az adott szerre allergiás betegben.

A panaszokat tekintve hét nagy csoportba oszthatóak az allergiás negbetegedések:
1. csalánkiütés, ekcéma, sömör: ebben az esetben a bőrön keletkeznek kiütések, akár az egész testet elborítva;
2. szénanátha: ez vízszerű, makacs, akár hetekig tartó vagy gyakran visszatérő orrfolyás formájában jelentkezik láz nélkül;
3. asztma: száraz köhögés, nehéz légzés, majd az esetek nagy részében szabad füllel is hallhatóvá váló légzés, fulladás illetve légszomj;
4. ún. inhalatív allergia: vagyis a pollen, virágpor allergia,a porallergia, és az állati szőrökre való túlérzékenység;
5. kontakt allergia: a fémek, a vegyipar termékei által kialakult allergiás bőrgyulladás;
6. ételallergia: a bélből felszívódva testszerte vagy speciális helyeken jelentkező panaszok, amelyek hányást, hasmenést, hasi fájdalmakat válthatnak ki a bélrendszerben;
7. gyógyszerallergia: a leggyakrabban allergiát okozó gyógyszer a penicillin és rengeteg újabbnál újabb szintetikus változatai.

 

Okok és okozók (néhány a számtalanból)

- virágpor, füvek, fák vagy bokrok virágpora, amit a szél terjeszt;
- porszerű állatszőr vagy pikkely;
- házi por: a házi poratka félmilliméter nagyságú, pókszerű állat. Legkedvesebb táplálék a lekoptatott emberi bőrsejtek. Kedvelt tartózkodási helye az ágy. Az atka száraz ürüléke adja
  ki az egyéb porral keveredve a "házi port";
- penészgombák;
- liszt, cement;
- élelmiszer, főként tehéntej és tyúktojásfehérje;
- élelmiszer-adalékok;
- légszennyező anyagok, főként formaaldehid és kén-dioxid;
- vegyi anyagok a kozmetikai és mosószerekben, a tisztítószerekben, a festékekben;
- számos vegyi anyag a munkahelyen;
- gyógyszerek: főleg penicillin, acetilszalicil-sav és a vénába adott kontrasztanyag röntgenvizsgálatoknál;
Az okok között egyre gyakrabban találjuk meg a káros földsugárzásokat is, melyek legyengítve immunrendszerünket segítenek hozzá az allergiás tünetekhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése