2011. március 22., kedd

Fitoterápia


Régen minden orvosságot a természet adott. A fő forrás a növényvilág volt. A legrégebbi írásos bizonyíték a gyógynövények felhasználásáról Shen Nung kínai császár és orvos füveskönyve, amelyben megörökítette tudását az akkori növénygyógyászatról.
A gyógynövények elhasználásának számtalan módja van. Az első lépés, hogy kiválasszuk a legmegfelelőbb növényt vagy gyógynövénykeveréket, a következő, hogy ezt a legalkalmasabb módon használjuk.
A gyógynövények egyedi gyógyhatása sajátos vegyi összetételüktől függ, mely kifejeződik ízükben, illatukban, szerkezetükben és más tulajdonságaikban. Ennek köszönhető, hogy hatékonyan segítik a természetes gyógyulási folyamatot.
Használhatunk friss vagy szárított gyógynövényeket. A friss, élénk színű, erős illatú növény valószínűleg jó minőségű, míg a szárított gyógynövények – még ha módon nevelték, szedték és szárították is – fél-egy év alatt mindenképpen veszítenek értékükből (porrá őrölve még hamarabb is).
A gyógynövények minősége attól is függ, hogy mikor és hogyan szedték őket. A különböző évszakokban más és más részekben találhatók a növény aktív anyagai. A gyökereket, kérget általában késő ősszel, télen vagy kora tavasszal gyűjtik. A leveleket késő tavasszal, közvetlenül a növény virágzása előtt, a virágokat, terméseket és magokat akkor, amikor a legjobb állapotban vannak.
A gyógynövényeket számos formában felhasználhatjuk: teaként, levesnek, tinktúraként, fürdőhöz adagolva, borogatásként, szirupot készítve belőle, stb.

Gyógynövénytea

Leggyakrabban teát készítünk, amelyhez a gyógynövényeket friss vagy szárított formában használjuk. Alapszabály, hogy minél vékonyabb és puhább a növényi rész, annál rövidebb, és minél keményebb, áthatolhatatlanabb, annál hosszabb ideig áztatjuk a növényt. Például, ha pompás illatú bodzavirág teát akarunk kapni, elegendő lobogó vízzel leforrázni a növényt, majd három percig állni hagyni. Ha csipkebogyóból szeretnénk erős teát készíteni, akkor a bogyókat tíz percen keresztül kell a vízben forralni, hiszen a növény magja rendkívül kemény.
További fontos alapszabály, hogy a teát amíg ülepszik, egy fedővel vagy egy kistányérral takarjuk le. Az illóolajok és egyéb hatóanyagok különösen illékonyak, de lefedve nehezebben „szöknek” el.
Szintén alapszabályként kezelhetjük, hogy egy csésze vízhez (1,5 dl) egy-két púpozott teáskanálnyi növényt számítunk. A gyógyteákat kb. tizenöt perces időközönként – forrón vagy melegen – kortyonként célszerű inni. Ily módon a test negyedóránként reagál egy-egy korty teára és ezáltal arra kényszerül, hogy a káros hatásokat saját erejéből küszöbölje ki. A legcélszerűbb, ha reggelenként meghatározott mennyiségű teát elkészítünk és azt napközben termoszban tároljuk.

Külső alkalmazások

Fürdők:

Sok panasz esetében a gyógyfürdő a leghatásosabb kezelési mód. A panaszok jellegétől függően egyszer a teljes, illetve kádfürdő, máskor a részfürdő (ülő-, kéz- vagy lábfürdő) ajánlatos. Az elkészítés módja elvben ugyanaz, mint a teák esetében, mindössze a víz és a gyógynövények mennyiségét kell növelni. A fürdőkád vagy fürdőedény nagyságától függően egy-három teli marék növényt teszünk egy-három liter vízbe. A megfelelő idő eltelte után a növényi kivonatot leszűrjük és közvetlenül a fürdőkádba, illetve a fürdőedénybe öntjük.
Az ülőfürdő rendkívül hatásos nemcsak hasi és altesti görcsök esetében, hanem krónikus vesegyulladás vagy hüvelyfertőzés gyógyításában is. A kádban ülve csak a hasat és az ülepet - a vesetájék magasságáig – mosogatjuk forró vagy meleg vízzel, miközben a felsőtest, a lábszár és a lábfej kiemelkedik a vízből.


Lemosások

Másik speciális alkalmazási mód a növényi zuhany, valamint egyes testrészek lemosása vagy leöblítése. A növényi kivonatot az előbbiekben ismertetett módon kell elkészíteni és lassan a kezelni kívánt testfelületre öntjük.


Inhalálás

Homloküreggyulladás esetén kipróbált módszer a kamillás gőzölés. Ehhez egy marék kamillát egy tálban leforrázunk. Fürdőlepedőt borítunk a fejünkre és e „sátorban” belélegezzük a forró gőzt. Ügyelni kell arra, hogy az inhalálás során ne hajoljunk túl közel a gőzölgő edényhez, nehogy megégessük az arcunkat. A szem ingerlésének elkerülése érdekében érdemes a kezelés alatt szemünket csukva tartani!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése